Chcete podať sťažnosť na
inštitúciu alebo orgán EÚ?

Összefoglaló a 618/2017/CEC sz. ügyben hozott határozatról, amely azzal kapcsolatos, hogy az Európai Értékpapír-piaci Hatóság nem kezdett vizsgálatot egy online kereskedelmi cég állítólagos csalásának ciprusi felügyeleti hatóság általi kezelése ügyében

A panaszos világszerte azon ügyfelek egyike, aki a Cipruson engedélyezett online kereskedelmi vállalkozástól nem tudta visszaszerezni betéteit.

Panaszt nyújtott be Ciprus Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (CySEC) a cég tevékenységéről. Ezt követően panaszt nyújtott be az ESMA-hoz a vállalat CySEC általi megfelelő felügyelete állítólagos hiányáról. Megkérte az ESMA-t, hogy az ESMA-rendelet alapján kezdeményezzen a CySEC ellen az uniós jog megsértése miatti nyomozást.

Az ESMA arról tájékoztatta a panaszost, hogy vizsgálódik a cég CySEC általi felügyeletéről, de még nem döntött arról, hogy uniós jog megsértése miatt nyomozást indítson. A panaszos nem volt elégedett a panaszának ESMA általi kezelésével, így az európai ombudsmanhoz fordult.

Az ombudsman vizsgálata során az ESMA elnöke úgy határozott, hogy nem indít nyomozást uniós jog megsértése miatt.

Az ombudsman megállapította, hogy az ESMA számos intézkedést hozott a CySEC felügyeleti feladatai végrehajtásában tett állítólagos mulasztására vonatkozó panaszokkal kapcsolatban. Úgy ítélte meg, hogy észszerű volt az ESMA határozata, amely szerint nem kívánt nyomozást indítani uniós jog megsértése miatt a vállalkozás CySEC általi felügyeletével kapcsolatban.

Az ombudsman ezért nem talált hivatali visszásságot az ESMA részéről, és lezárta a vizsgálatot.