Aveți o plângere împotriva unei instituții sau unui organism al UE?

Emily O'Reilly

Emily O’Reilly prvi je puta izabrana za europsku ombudsmanicu u srpnju 2013. Nakon izbora za Europski parlament u prosincu 2014. i potom u prosincu 2019. ponovno je izabrana na mandat od pet godina. U svojstvu europske ombudsmanice istražuje nepravilnosti u postupanju institucija i tijela Europske unije. Za svoj je rad primila nagradu Schwarzkopf Europe Award 2017. i na europskom sastanku na vrhu u Pragu 2018. nagradu Vizija za Europu.

Od 2003. do 2013. gđa O’Reilly bila je prva žena na funkciji pučkog pravobranitelja i povjerenika za informacije u Irskoj te je dodatno imenovana povjerenicom za ekološke informacije 2007. godine.

Kao nacionalnoj pučkoj pravobraniteljici, 2008. je Nacionalno sveučilište u Irskoj gđi O’Reilly dodijelilo počasni doktorat u području prava kao priznanje za njezin rad na promicanju ljudskih prava tijekom cijele svoje karijere. Počasni doktorat u području prava dodijelilo joj je 2014. sveučilište University College Dublin za njezin desetogodišnji angažman u svojstvu irske pravobraniteljice.

Kao bivša novinarka, autorica i politička urednica, gđa O’Reilly je tijekom svoje karijere stekla značajna domaća i međunarodna priznanja koja uključuju stipendiju Harvard University Fellowship 1988. godine i brojne nacionalne nagrade. Napisala je tri knjige o politici i medijima u Irskoj koje su doživjele pohvale kritike i članica je Međunarodnog savjetodavnog odbora Zaklade za novinarstvo Nieman na sveučilištu Harvard.

Tijekom njezine novinarske karijere dodijeljene su joj dvije nagrade: Novinarka godine 1986. i Novinar godine 1994.

Gospođa O’Reilly je u braku i ima petero djece.

Imagini ale Emily O'Reilly