You have a complaint against an EU institution or body?

Az Európai Ombudsman Magyarországon Az állampolgári jogok és jogorvoslatok támogatása

P. Nikiforos Diamandouros, az Európai Ombudsman a jövő héten Magyarországra látogat. Látogatásának célja az állampolgári jogok és a jogorvoslatok jelentőségének tudatosítása az unióhoz való csatlakozás küszöbén. Látogatása során találkozik a miniszterelnökkel, az állampolgári jogok országgyűlési biztosaival és felszólal az "Az Európai Alkotmány - egy európai jövőkép" címmel megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián.

"Jövő év május 1-jétől a csatlakozó országok állampolgárai az unió polgáraivá válnak és az ezzel járó jogok teljes körét élvezhetik. Jogaik teljes érvényesítése érdekében a magyar állampolgároknak és valamennyi csatlakozó ország polgárainak ismerniük kell jogaikat, és tudniuk kell azt is, miként gyakorolhatják azokat." - jegyezte meg közelgő látogatása magyarázatául Diamandouros úr.

Program

Október 27-én, hétfőn az Európai Ombudsman megbeszélést folytat Lenkovics Barnabás professzorral, az állampolgári jogok országgyűlési biztosával és helyettesével, Takács Alberttel, valamint Péterfalvy Attilával, az adatvédelmi és Kaltenbach Jenővel, a nemzetiségi és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával. A megbeszélés egy, a két hivatal közötti jövőbeni együttműködés kialakítását szolgálhatja annak biztosítására, hogy az állampolgári jogok Magyarországon teljes védelmet élvezzenek. Ezt követően Diamandouros úr az Országgyűlés elnökével találkozik, délután pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tart előadást "a demokrácia, a beszámoltathatóság és az Ombudsman intézménye" címmel.

Október 28-án, kedden, Medgyessi Péter miniszterelnök fogadja az Európai Ombudsmant. Délután a Miniszterelnöki Hivatal szervezésében, az Európai Alkotmány tervezetéről megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián mond beszédet. Hivatalos látogatása befejezéseként az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalában sajtókonferenciát tart.

Háttér

Az unió bővítését megelőző hónapokban az Európai Ombudsman mind a tíz csatlakozó országban látogatást tesz, hogy az állampolgárokat tájékoztassa jogaikról. Magyarországra másodikként kerül sor az Európai Ombudsman szeptemberi észtországi látogatását követően.

 

További információért kérem, hívja Rosita Agnew-t a Sajtóirodán (00 (33) 6 78 16 06 19)

Latest press releasesFor press inquiries

For further information about the Ombudsman's media activities, please contact: Ms Honor Mahony, Acting Head of communication, Tel. +32 (0)2 283 47 33.