Haluatko tehdä kantelun EU:n toimielimestä tai elimestä?

Europski ombudsman pokreće javno savjetovanje u vezi s transparentnošću pregovora za Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP)

Ovo je savjetovanje završeno.

Pozadina

Europski ombudsman je 29. srpnja 2014. otvorila istragu na vlastitu inicijativu prema Europskoj komisiji u vezi s transparentnošću i sudjelovanjem javnosti u pregovorima o TTIP-u (OI/10/2014/RA). Trenutačno javno savjetovanje odnosi se na tu istragu[1].

Ishod pregovora o TTIP-u mogao bi imati značajan utjecaj na živote građana. Cilj je istrage Ombudsmana pomoći osigurati javnosti praćenje napretka tih razgovora i pridonijeti oblikovanju njihovog ishoda.

Pitanja i prijedlozi za Komisiju

U skladu s prijedlozima Europskog parlamenta, Komisija je uložila iznimne napore kako bi poboljšala transparentnost postupka pregovaranja o TTIP-u te promicala sudjelovanje javnosti. Bez obzira na te napore, neki pojedinci i organizacije izrazili su svoje nezadovoljstvo. U skladu s time Ombudsman je zatražila od Komisije da do 31. listopada 2014. iznese svoje stavove o određenim pitanjima i prijedlozima koji se mogu pronaći u pismu kojim se otvara ova istraga.

Poziv na podnošenje priloga

Ovim se savjetovanjem svakome pruža prilika da iznese svoje stavove o pitanjima potaknutima u sklopu istrage na vlastitu inicijativu. Ombudsman će razmotriti zaprimljene priloge prije iznošenja niza daljnjih prijedloga koje bi Komisija trebala uzeti u obzir u nastavku pregovora. Budući da je ciljni krajnji datum istrage Ombudsmana 31. prosinca 2014., Ombudsman vas poziva da odgovorite na sljedeća pitanja do 31. listopada 2014.:

  1. Molimo da iznesete svoje stavove o konkretnim mjerama koje bi Komisija mogla poduzeti kako bi pregovori o TTIP-u bili transparentniji. Gdje točno vidite prostor za napredak? (Budite što konkretniji u svojim odgovorima i uzmite u obzir provedivost svojih prijedloga imajući u vidu vremenski rok pregovora. Bilo bi vrlo korisno da prijedloge iznesete prema prioritetima.)
  2. Molimo vas da iznesete i primjere najbolje prakse s kojom ste se susreli u tom području (na primjer u određenim Glavnim upravama Komisije ili drugim međunarodnim organizacijama), a za koje smatrate da bi se mogli primijeniti u Komisiji.
  3. Molimo vas da objasnite kako bi, prema vašem mišljenju, veća transparentnost mogla utjecati na ishod pregovora.

Imajte na umu da se ovo javno savjetovanje ne odnosi na sadržaj pregovora. Osim toga, cilj nije rješavanje pojedinačnih problema poput specifičnih odbijanja pristupa dokumentima. Takvi se slučajevi Ombudsmanu mogu podnijeti kao pritužbe.

Kako pridonijeti

Vaše će se primjedbe moći uzeti u obzir ako su podnesene do 31. listopada 2014..

E-poštom:

http://www.ombudsman.europa.eu/email?to=contactform_email_consultation-2014-10

ili

Poštom: European Ombudsman, 1 avenue du Président Robert Schuman, CS 30403, F – 67001 Strasbourg Cedex, France

ili

Faksom: +33 (0)3 88 17 90 62

Molimo da na početku svojega priloga jasno navedete „Savjetovanje u vezi s TTIP-om”.

Prilozi se mogu podnijeti na bilo kojem od 24 službena jezika EU-a.

Kao dio postupka istrage Ombudsman će Komisiji proslijediti sve zaprimljene priloge. Ombudsman ih može i objaviti na internetu. Podnositelji priloga koji smatraju da se njihovo ime ne treba objavljivati i/ili da njihovi prilozi ne bi trebali biti javno dostupni, trebaju to navesti i iznijeti razloge za to. U potonjem slučaju podnositelji priloga pozivaju se da podnesu nepovjerljiv sažetak koji će biti proslijeđen Komisiji i koji može biti objavljen na internetskoj stranici Ombudsmana.

Trebate li dodatne informacije, obratite se koordinatorici Ombudsmanovih istraga na vlastitu inicijativu Rositi Agnew (tel.: +32 2 284 25 42).[1]  Druga istraga na vlastitu inicijativu o istoj temi (OI/11/2014/RA) otvorena je prema Vijeću EU-a. Više informacija možete pronaći ovdje.