¿Tiene una reclamación contra una institución u órgano de la UE?

Emily O'Reilly

Emily O’Reilly prvi je puta izabrana za europsku ombudsmanicu u srpnju 2013. Nakon izbora za Europski parlament u prosincu 2014. i potom u prosincu 2019. ponovno je izabrana na mandat od pet godina. U svojstvu europske ombudsmanice istražuje nepravilnosti u postupanju institucija i tijela Europske unije. Digitalni portal Politico uvrstio je gđu O'Reilly 2016. na popis žena koje oblikuju politiku Bruxellesa. Kao priznanje za svoj rad, gđa O’Reilly dobila je nagradu Schwarzkopf Europe 2017., nagradu Vizija za Europu na europskom sastanku na vrhu u Pragu 2018. te nagradu „Europa” Sveučilišta u Flensburgu 2020.

Od 2003. do 2013. gđa O’Reilly bila je prva žena na funkciji pučkog pravobranitelja i povjerenika za informacije u Irskoj te je dodatno imenovana povjerenicom za ekološke informacije 2007. godine.

Kao nacionalnoj pučkoj pravobraniteljici, 2008. je Nacionalno sveučilište u Irskoj gđi O’Reilly dodijelilo počasni doktorat u području prava kao priznanje za njezin rad na promicanju ljudskih prava tijekom cijele svoje karijere. Počasni doktorat u području prava dodijelilo joj je 2014. sveučilište University College Dublin za njezin desetogodišnji angažman u svojstvu irske pravobraniteljice.

Kao bivša novinarka, autorica i politička urednica, gđa O’Reilly je tijekom svoje karijere stekla značajna domaća i međunarodna priznanja koja uključuju stipendiju Harvard University Fellowship 1988. godine i brojne nacionalne nagrade. Napisala je tri knjige o politici i medijima u Irskoj koje su doživjele pohvale kritike i članica je Međunarodnog savjetodavnog odbora Zaklade za novinarstvo Nieman na sveučilištu Harvard.

Tijekom njezine novinarske karijere dodijeljene su joj dvije nagrade: Novinarka godine 1986. i Novinar godine 1994.

Gospođa O’Reilly je u braku i ima petero djece.

Imágenes de Emily O'Reilly