You have a complaint against an EU institution or body?

Még kihez fordulhat?

Ha az ombudsman nem tud segíteni az Ön problémájában, vannak olyan egyéb szervek, amelyek segíthetnek.

  • Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága olyan petíciókkal foglalkozik, amelyek különféle kérdésekre terjednek ki, egészen a környezetvédelmi aggályoktól a polgárok jogaiig.
  • A „Szerződések őre”, azaz az Európai Bizottság felel annak biztosításáért, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az uniós jogot. Panaszt nyújthat be a Bizottsághoz, ha úgy gondolja, hogy egy tagállam megsérti az uniós jogot.
  • Az európai adatvédelmi biztos egy független felügyeleti hatóság, amely elkötelezett a személyes adatok és magánélet védelme mellett. Olyan emberek panaszaival foglalkozik, akik úgy érzik, egyes európai intézmények vagy szervek nem megfelelően kezelték személyes adataikat.
  • A SOLVIT az Európai Bizottság által koordinált hálózat, amely segít azoknak, akik problémákba ütköznek azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell alkalmazni az Unió belső piaci jogszabályait. A SOLVIT nemzeti hivatalai segítenek megoldani egyrészről a polgárok vagy vállalkozások, másrészről a nemzeti hatóságok között fellépő, határon átnyúló problémákat.
  • Az Európai Fogyasztói Központok (minden uniós tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában) jogi és gyakorlati tanácsadást és támogatást nyújtanak a fogyasztóknak a belső piacon történő, határon átnyúló vásárlások és szolgáltatások kapcsán. Felvehetik a kapcsolatot a más európai országokban található vállalatokkal a fogyasztó nevében, vitarendezési rendszert ajánlhatnak a fogyasztóknak vagy más megoldásokat javasolhatnak.
  • Ha az Ön problémája egy nemzeti vagy regionális közigazgatási szereplővel kapcsolatos, az Ombudsmanok Európai Hálózatának megfelelő tagja segíthet annak megoldásában.