You have a complaint against an EU institution or body?

Rezumatul deciziei Ombudsmanului în cazul 454/2014/PMC privind practica Serviciului European de Acțiune Externă de a oferi stagii neremunerate în delegațiile UE

Ombudsmanul a deschis o anchetă cu privire la practica Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) de a oferi doar stagii neremunerate în delegațiile UE. Ancheta a fost inițiată în urma unei plângeri adresate de o tânără cetățeană a UE care efectuase un stagiu neremunerat. Potrivit acesteia, practica SEAE este discriminatorie față de tinerii din medii mai puțin înstărite.

Ombudsmanul a constatat că stagiile din delegațiile UE ar trebui să fie accesibile pentru cât mai multe persoane, nu numai pentru cele care au posibilități financiare. În opinia Ombudsmanului, stagiile neremunerate pot duce la o situație discriminatorie întrucât este mai probabil ca persoanele din medii mai puțin privilegiate să nu aibă posibilități financiare pentru a efectua un astfel de stagiu. Ombudsmanul a constatat că practica SEAE, și anume de a nu remunera stagiarii din delegațiile UE, constituie un caz de administrare defectuoasă. Prin urmare, a recomandat SEAE să ofere tuturor stagiarilor săi, inclusiv celor din delegațiile UE, o remunerație adecvată.

Ca răspuns la această recomandare, SEAE a informat Ombudsmanul că a solicitat fonduri pentru remunerarea stagiarilor din delegațiile UE și că, între timp, a suspendat stagiile neremunerate.

Din răspunsul SEAE Ombudsmanul înțelege că serviciul își asumă angajamentul ferm de a face tot posibilul pentru remunerarea stagiarilor din delegațiile UE. În cele din urmă, potrivit SEAE, capacitatea sa de remunerare a stagiarilor respectivi depinde acum de autoritățile bugetare care trebuie să-i acorde resursele financiare necesare. Prin urmare, Ombudsmanul închide cazul concluzionând că SEAE i-a acceptat recomandarea.