• Make a complaint
  • Request for information
60th Rome Treaty anniversaryYour Europe - The portal to on-line European and national public services

Emily O'Reilly

Available languages: bg.es.cs.da.de.et.el.en.fr.ga.hr.it.lv.lt.hu.mt.nl.pl.pt.ro.sk.sl.fi.sv

Emily O’Reilly werd voor het eerst gekozen tot Europese ombudsvrouw in juli 2013. Na de verkiezingen voor het Europees Parlement werd zij in december 2014 herkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar. In de functie van Europese ombudsvrouw onderzoekt zij eventueel wanbeheer in de instellingen en organen van de Europese Unie. Haar werk is in 2017 bekroond met de Schwarzkopf Europe Award.

Van 2003 tot 2013 was mevrouw O’Reilly de eerste vrouwelijke ombudsman en informatiecommissaris in Ierland. Zij werd bovendien in 2007 benoemd tot commissaris voor milieu-informatie.

Als nationale ombudsvrouw ontving zij in 2008 een eredoctoraat aan de rechtenfaculteit van de National University in Ierland voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van mensenrechten gedurende haar hele loopbaan. In 2014 kreeg zij een eredoctoraat aan de rechtenfaculteit van het University College Dublin voor haar 10-jarig engagement als ombudsvrouw.

Als voormalig journaliste, auteur en politiek redactrice geniet mevrouw O’Reilly zowel nationaal als internationaal groot aanzien en heeft zij naast diverse nationale onderscheidingen onder andere in 1988 een Harvard University Fellowship gekregen. Ze heeft drie door de critici goed ontvangen boeken geschreven over Ierse politiek en media en is momenteel lid van de Internationale Adviesraad van de Harvard's Nieman Foundation for Journalism.

Tijdens haar journalistieke loopbaan heeft zij twee prijzen gewonnen: beste vrouwelijke journalist in 1986 en journalist van het jaar in 1994.