• Lodge a complaint
  • Request for information
60th Rome Treaty anniversaryYour Europe - The portal to on-line European and national public services

Emily O'Reilly

Available languages: bg.es.cs.da.de.et.el.en.fr.ga.hr.it.lv.lt.hu.mt.nl.pl.pt.ro.sk.sl.fi.sv

Emily O'Reilly werd in juli 2013 gekozen als Europese ombudsvrouw en zij trad aan op 1 oktober 2013. Zij werd in december 2014 herkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar. Ze is een  auteur, voormalig journaliste en omroepmedewerkster die de eerste vrouwelijke Ombudsman van Ierland en  Commissaris voor Vrijheid werd in 2003. In 2007 werd ze ook benoemd als Commissaris voor Milieu Informatie.

Als voormalig politiek redacteur, omroepmedewerkster en auteur heeft haar carrière veel nationale en internationale erkenning gekregen, waaronder een Harvard University Fellowship in 1988 en tal van nationale onderscheidingen.

Ze heeft drie door de critici goed ontvangen boeken geschreven over Ierse politiek en media en is momenteel lid van de Internationale Adviesraad van Harvard's Nieman Foundation for Journalism.

Mevrouw O'Reilly is afgestudeerd aan het University College Dublin met een Diploma in Europese taal- en letterkunde (1979) en bezit een Graduate Diploma in Onderwijs van het Trinity College Dublin (1980). Ze heeft in 2008 een eredoctoraat in de rechten ontvangen van de National University in Ierland voor haar werk inzake mensenrechten gedurende haar gehele journalistieke carrière en als Ombudsvrouw. In 2014 ontving ze een tweede eredoctoraat in de rechten van de University College Dublin in Ierland.

In de loop van haar journalistieke carrière heeft ze twee prijzen gewonnen: Journalist van het Jaar en Vrouwelijke Journalist van het Jaar.