• Lodge a complaint
  • Request for information
60th Rome Treaty anniversaryYour Europe - The portal to on-line European and national public services

Emily O'Reilly

Available languages: bg.es.cs.da.de.et.el.en.fr.ga.hr.it.lv.lt.hu.mt.nl.pl.pt.ro.sk.sl.fi.sv

Emily O'Reilly izabrana je za europsku ombudsmanicu u srpnju 2013., a dužnost je preuzela je 1. listopada 2013. U prosincu 2014. ponovno je odabrana na petogodišnji mandat. Spisateljica je te bivša novinarka i izvjestiteljica, koja je 2003. postala prvom ženom na funkciji irskog pučkog pravobranitelja i povjerenika za informiranje, a 2007. imenovana je irskom državnom povjerenicom za informacije o okolišu.

Tijekom svoje karijere političke urednice, izvjestiteljice i spisateljice primila je znatna domaća i međunarodna priznanja, uključujući i stipendiju Harvardskog sveučilišta 1988. godine te brojne domaće nagrade.

Napisala je tri knjige o irskoj politici i medijima, koje je kritika vrlo dobro prihvatila, i trenutno je članica Međunarodnog savjetodavnog odbora harvardske Niemanove zaklade za novinarstvo.

Gđa O'Reilly završila je 1979. godine dodiplomski studij Europskih jezika i književnosti na sveučilištu University College Dublin, a na sveučilištu Trinity College Dublin stekla je 1980. diplomu iz edukacije. Nacionalno sveučilište Irske dodijelilo joj je 2008. počasni doktorat prava za njezin rad na promicanju ljudskih prava tijekom cijele novinarske karijere i obnašanja dužnosti irske pučke pravobraniteljice. Drugi počasni doktorat prava dodijelilo joj je 2014. sveučilište University College Dublin u Irskoj.

Tijekom novinarske karijere osvojila je dvije nagrade: Novinar godine i Novinarka godine.