You have a complaint against an EU institution or body?

EIPA kent de Alexis de Tocqueville Prijs 2001 toe aan de Europese Ombudsman

Het European Institute of Public Administration (EIPA) in Maastricht heeft de Alexis de Tocqueville Prijs 2001 toegekend aan de Europese Ombudsman, Jacob Söderman, voor zijn aanzienlijke bijdrage aan het optimaliseren van het openbaar bestuur in Europa.

De keuze van EIPA's Wetenschappelijke Raad en Raad van Bestuur is op Jacob Söderman gevallen vanwege zijn onvermoeibare inzet om documenten toegankelijker te maken voor de Europese burger en meer inzicht te verschaffen in het functioneren van de instellingen van de Europese Unie.

Jacob Söderman is sinds 1995 Europese Ombudsman. Hij heeft ervoor gezorgd dat het Europese bestuur meer oog heeft gekregen voor de rechten van de burgers en ertoe bijgedragen dat de kennis van het EU-bestuur is toegenomen. Zijn rapporten worden gezien als een belangrijk component van Europese bestuurswetenschappen. Jacob Söderman heeft een opleiding als juridisch expert genoten en is parlementair ombudsman van Finland geweest, lid van het Finse parlement en lid van de Finse regering (Minister van Justitie, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid).

In 2001 zal EIPA de Alexis de Tocqueville Prijs - vernoemd naar de eminente politicoloog, wetenschapper, historicus, filosoof en politicus - voor de 8ste keer toekennen. De Prijs is eerder uitgereikt aan o.a. de Italiaanse professor Sabine Cassese (1997) en de Spaanse professor Eduardo García de Enterría (1999), twee vooraanstaande experts op het gebied van publiek en administratief recht. In 1989 ontving Z.E. Otto Von der Gablentz de Prijs voor zijn bijdrage aan de modernisering van het corps diplomatique in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen de lidstaten van de Europese Unie. De Alexis de Tocqueville Prijs werd voor het eerst uitgereikt aan Lord Raynor in 1988 voor zijn belangrijke rol in de modernisering van de centrale overheid en het ambtelijk apparaat in het Verenigd Koninkrijk.

De uitreikingsceremonie zal op 21 november 2001 in Maastricht plaatsvinden en deel uitmaken van de festiviteiten rond het 20-jarig bestaan van EIPA.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:
Professor Gérard Druesne, Directeur-Generaal EIPA (+31 43 - 3296202)
of ga naar:
http://eipa.nl
Voor meer informatie over de Europese ombudsman, ga naar:
http://www.ombudsman.europa.eu

Postal Address:       Business Address:
P.O. Box 1229, NL-6201 BE Maastricht       O.L. Vrouweplein 22, Maastricht
  Tel.31-(0)43-32 96 222, Fax 31-(0)43-32 96 296, E-Mail: eipa@eipa-nl.com, Website: http://www.eipa.nl  

Latest press releasesFor press inquiries

For further information about the Ombudsman's media activities, please contact: Ms Honor Mahony, Acting Head of communication, Tel. +32 (0)2 283 47 33.