You have a complaint against an EU institution or body?

Emily O'Reilly

Emily O’Reilly je bila prvič izvoljena za evropsko varuhinjo človekovih pravic julija 2013. Po volitvah v Evropskem parlamentu je bila decembra 2014 in decembra 2019 ponovno izvoljena za nadaljnji petletni mandat. Kot evropska varuhinja človekovih pravic preiskuje nepravilnosti v institucijah in organih Evropske unije. Leta 2016 je Politico gospo O’Reilly uvrstil na seznam vplivnih žensk v Bruslju. Kot priznanje za svoje delo je leta 2017 prejela nagrado Schwarzkopf Europe Award, leta 2018 nagrado evropskega vrha Vision for Europe v Pragi in leta 2020 nagrado Europa prize Univerze v Flensburgu.

Med letoma 2003 in 2013 je bila prva ženska varuhinja človekovih pravic in informacijska pooblaščenka na Irskem, leta 2007 pa je bila imenovana še za komisarko za okoljske informacije.

Leta 2008 ji je državna univerza na Irskem kot nacionalni varuhinji človekovih pravic podelila častni doktorat iz prava za njene zasluge pri spodbujanju človekovih pravic na njeni celotni poklicni poti. Leta 2014 je od dublinske univerze prejela častni doktorat iz prava za svojo desetletno zavezanost opravljanju nalog irske varuhinje človekovih pravic.

Njena poklicna pot kot nekdanja novinarka, avtorica člankov in politična urednica je priznana doma in na tujem, med drugim je bila prejemnica štipendije univerze Harvard leta 1988 in številnih državnih nagrad. Napisala je tri odmevne knjige o irski politiki in medijih, ki so bile deležne pohval kritikov, ter je trenutno članica mednarodnega svetovalnega odbora fundacije Nieman za novinarstvo v okviru univerze Harvard.

V svoji novinarski karieri je dobila dve nagradi: nagrado za novinarko leta 1986 in nagrado za novinarja leta 1994.

Gospa O’Reilly je poročena in ima pet otrok.

Images of Emily O'Reilly