• Reichen Sie eine Beschwerde ein‏
  • Auskunftsersuchen
60th Rome Treaty anniversaryEuropa für Sie - Portal zu Online-Diensten der EU und nationaler Behörden

Lebensläufe


Jacob SödermanJacob Söderman (1995 - 2003)P. Nikiforos DiamandourosP. Nikiforos Diamandouros (2003 - 2013)Emily O'ReillyEmily O’Reilly (2013 - heute)

Verfügbare Sprachen :  bg.es.cs.da.de.et.el.en.fr.ga.hr.it.lv.lt.hu.mt.nl.pl.pt.ro.sk.sl.fi.sv

Emily O'Reilly

Emily O'Reilly

Europäischer Bürgerbeauftragter (2013 - heute)

Emily O’Reilly je bila prvič izvoljena za evropsko varuhinjo človekovih pravic julija 2013.Po volitvah v Evropski parlament je bila decembra 2014 ponovno izvoljena za nadaljnji petletni mandat. Kot evropska varuhinja človekovih pravic preiskuje nepravilnosti v institucijah in organih Evropske unije. Za svoje delo je leta 2017 prejela evropsko nagrado Schwarzkopf.

Med letoma 2003 in 2013 je bila prva ženska varuhinja človekovih pravic in informacijska pooblaščenka na Irskem, leta 2007 pa je bila imenovana še za komisarko za okoljske informacije.

Leta 2008 ji je Državna univerza na Irskem kot nacionalni varuhinji človekovih pravic podelila častni doktorat iz prava za njene zasluge pri spodbujanju človekovih pravic na njeni celotni poklicni poti. Leta 2014 je prejela častni doktorat iz prava Visoke šole v Dublinu za svojo desetletno zavezanost opravljanju nalog irske varuhinje človekovih pravic.

Njena poklicna pot kot nekdanja novinarka, avtorica člankov in politična urednica je priznana doma in na tujem, med drugim je bila prejemnica štipendije univerze Harvard leta 1988 in številnih državnih nagrad. Napisala je tri odmevne knjige o irski politiki in medijih, ki so bile deležne pohval kritikov, ter je trenutno članica Mednarodnega svetovalnega odbora fundacije Harvarda Niemana za novinarstvo.

V svoji novinarski karieri je dobila dve nagradi: nagrado za novinarko leta 1986 in nagrado za novinarja leta 1994.